למה כדאי להיעזר בצוות רב-תחומי בקרוהן?

למה כדאי להיעזר בצוות רב-תחומי בקרוהן?


ד״ר יוליה רון
- מומחית לרפואה פנימית וגסטרואנטרולוגיה, רופאה בכירה, היחידה למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרו), המרכז הרפואי תל אביב

איילת אובחנה במחלת קרוהן בקיץ 2020, כשהיא הייתה בת 22. בשנה שקדמה לאבחון, היא סבלה מכאבי גב תחתון שהחמירו בעיקר בלילות והיקשו עליה לקום בבוקר. עם הזמן היא החלה לסבול גם מכאבים באזור הימני התחתון של הבטן, שהתפתחו בעיקר אחרי שאכלה. לפעמים הכאבים היו חדים ולפעמים הכאב היה עמום. היא סבלה מיציאות דמיות ומכאבים בפי הטבעת. מכיוון שאוכל החמיר את כאבי הבטן, היא אכלה פחות ופחות, דבר שהקל את הכאב, אך המשמעות הייתה שהתזונה של איילת לא הייתה בריאה או מאוזנת.

קרוהן וקוליטיס כיבית הן שתי מחלות מעי דלקתיות. מחלת מעי דלקתית גורמת לדלקת כרונית במערכת העיכול. מחלות אלה מתאפיינות בתקופות של התלקחות, שבהן התסמינים מחמירים, ובתקופות של הפוגות (רמיסיה), בהן התסמינים חולפים או שקטים. בתקופות של התלקחות, התסמינים עשויים להתפתח בהדרגה או להופיע באופן פתאומי.

הסימנים והתסמינים הנפוצים של קרוהן כוללים בין השאר שלשול, חום, עייפות, כאבי בטן וכאבי בטן עוויתיים, צואה דמית, איבוד תיאבון, ירידה במשקל ופצעים בפה. בניגוד לקוליטיס, הפוגעת רק במעי הגס, קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול, מהפה עד לפי הטבעת. אחד מהאזורים הנפוצים שנפגעים הוא האיליום הסופי – סופו של המעי הדק ותחילת המעי הגס. כאב זה מתבטא בכאבים באזור הימני התחתון של הבטן.

קרוהן – לא רק מעיים

בקרב 25% עד 60% מהאנשים, קרוהן יכולה להשפיע גם על איברים מחוץ למערכת העיכול, כגון, מפרקים, עיניים, עור, כבד ודרכי מרה. כאשר המחלה מתפתחת בילדות, היא יכולה לפגוע בגדילה ובהתפתחות מינית.

תסמיני קרוהן מחוץ למערכת העיכול לרוב מלווים את הדלקת הפעילה במעיים והם חולפים כשהדלקת שקטה. יש מקרים שבהם תסמינים אלה הם הביטוי הראשון, ולתקופה מסוימת גם היחיד, של קרוהן. לדוגמה, מחלת פרקים עשויה להתפתח כמה שנים לפני הופעת הקרוהן, בדומה לסיפור של איילת.

מעבר להשפעתה הפיסית, קרוהן יכולה להשפיע גם על היבטים רגשיים וחברתיים. לדוגמה, הצורך להשתמש בשירותים בתדירות גבוהה, לצד העייפות והכאב, יכולים להשפיע על הדימוי העצמי והתפקוד החברתי, במיוחד בקרב צעירים שאובחנו בקרוהן. מחלת קרוהן יכולה גם לשנות את הדרך שבה אישה מרגישה בקשר לגוף שלה.

מכיוון שהמחלה של איילת פגעה לא רק במעיים אלא גם בפרקים, היה עליה לעבור מספר בדיקות ומעקבים אצל מומחים בתחומים שונים. הגסטרואנטרולוג גם המליץ לאיילת להתייעץ עם תזונאית שתוכל להנחות אותה כיצד ואיזה אוכל כדאי לה לאכול, על מנת שתוכל לצרוך תפריט מאוזן, במיוחד בזמן התלקחות.

בחודשים האחרונים איילת מצאה בן זוג חדש, והמחלה הביאה עמה שלל התמודדויות חדשות הקשורות לזוגיות וליחסי מין, והתעוררו חששות לגבי העתיד – פריון, הורות ומשפחה. האתגרים שעימם איילת התמודדה, והעובדה שמחלות מעי דלקתיות נוטות להתפרץ ולהתלקח במצבי מתח ולחץ נפשי, העלו את הצורך גם בתמיכה פסיכולוגית.

איילת החליטה לפנות למרפאה בה תוכל למצוא צוות רב-תחומי, הכולל רופאים ורופאות המתמחים בתחומים שונים – כאשר המשותף להם הוא הידע והניסיון עם מחלות מעי דלקתיות.

אחד היתרונות של צוות רב-תחומי הוא הטיפול בעת סיבוך של המחלה. כשאבחון, הערכת מצב וטיפול ניתנים באופן ישיר על ידי המומחים השונים, אפשר לחסוך המתנות ארוכות בחדר מיון או אצל רופא.ת משפחה.

״כמו לתפור שמלה או חליפה לפי מידה״

מרפאה רב-תחומית המתמחה במחלות מעי דלקתיות כוללת מומחים שונים. לדוגמה:

  • מומחים למחלות מעי דלקתיות (גסטרואנטרולוגים).
  • מנתחים (כירורגים).
  • מומחים המבצעים ומנתחים תוצאות של בדיקות דימות (רדיולוגים).
  • מומחים למחלות פרקים (ראומטולוגים).
  • מומחים למחלות או מצבים הקשורים לעיניים בעקבות מחלות מעי דלקתיות - (רופאי.ות עיניים).
  • מומחים למחלות כליות (נפרולוגים).
  • מומחים למחלות ובעיות אחרות במערכות השונות של הגוף, ביניהן מחלות כבד (פנימאים).
  • מומחים למחלות ובבעיות עור שונות (דרמטולוגים).
  • מומחים בפיריון, יילוד, מערכת הרבייה הנשית – (גניקולוגים – רופאי.ות נשים).
  • רופאי.ות ילדים
  • רופאי.ות ואחיות סטומה
  • תזונאי.ת למחלות מעי דלקתיות
  • יועצים נפשיים – פסיכולוג.ית, עובד.ת סוציאלי.ת

הצוות הרפואי במרפאה רב-תחומית עוסק במניעה של סיבוכים והופעת זיהומים, טיפול בדלקות פרקים שונות והתמודדות עם תופעות לוואי של הטיפול. במידת הצורך מתקבלות החלטות בנוגע לטיפול כירורגי בדיון בין המומחים השונים. בנוסף, בחלק מהמרפאות הללו יש אפשרות לקבל טיפול פרה-רפואי כגון היפנוזה או ביופידבק, כחלק מן ההתייחסות למטופל.ת כאל מכלול.

כך למשל, השפעתן של מחלת מעי דלקתית משמעותית יותר על נשים בגיל הפריון ומטופלות רבות נדרשות להימצא במעקב מיוחד סביב היריון ולידה. כמו כן, כניסה להריון במצב של התלקחות מסכנת אותן ואת העובר. רופא.ת נשים יכול.ה לייעץ טרם הכניסה להריון ובמהלך ההיריון ולאחר הלידה. לכן, בתקופת ההיריון, כדאי להקפיד על ביצוע מעקב במרכזים רב-תחומיים המשלבים גסטרואנטרולוגים ורופאי נשים.

הטיפול ההוליסטי

בעקבות שימוש גדל והולך בתרופות ביולוגיות לטיפול במחלות מעי דלקתיות כרוניות, עולה הצורך במתן שירות מקיף, רב-תחומי והוליסטי למטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. קיימים טיפולים טובים המיועדים להביא להפוגה במינימום תופעות לוואי ולאפשר אורח חיים רגיל ככל הניתן, אולם לעיתים קרובות יש צורך להתאים את הטיפול באופן אישי לכל אחד ואחת. בדיוק כמו לתפור שמלה או חליפה לפי מידה.

בחירת סוג התרופה מושפעת מגורמים שונים, ביניהם העדפות, סגנון החיים וצרכים אישים של כל מטופל ומטופלת. לדוגמה, צעירים שרוצים לטייל בעולם יעדיפו תרופה שלא פוגעת במערכת החיסון, ונשים לקראת הריון יעדיפו כל טיפול שיבטיח להן הפוגה לקראת הריון בריא והנקה ללא חשש.

חשוב לזכור שגם אם אין תסמינים המעידים על התלקחות, עדיין קיימת חשיבות רבה להיות במעקב ולהיבדק באופן שיגרתי. היום, באמצעות בדיקות פשוטות וקלות שעשויות לעזור לנבא מראש האם דלקת עלולה להתפרץ.

לעיתים קרובות אבחנה, טיפול ומעקב אחר מחלות מעי דלקתיות מאתגר, במיוחד כשקיימות כל כך הרבה אופציות טיפוליות. מכיוון שמדובר במחלה רב-מערכתית, שלעיתים קרובות היא בלתי צפויה, מומלץ לקבל טיפול במסגרת המעניקה מעטפת שלמה, המותאמת באופן אישי לכל אחד ואחת. צוות רב-תחומי הכולל רפואה ראשונית ומומחים מובילים בתחום, כולל צוות פרה-רפואי הנותן מענה הוליסטי ונמצא בקשר יומיומי עם המטופל מסייע להגיע לטיפול מיטבי ולהגיע למטרה המרכזית בטיפול – השגת הפוגה מלאה.

References

1. Therapies in Inflammatory Bowel Disease Patients with Extraintestinal Manifestations Review

2. Pascal Juillerata, b Michael Manzc Bernhard Sauterd Jonas Zeitzd, e Stephan R. Vavrickae, f on behalf of the Swiss IBDnet, an official working group of the Swiss Society of Gastroenterology Digestion 2020;101(suppl 1):83–97

3. Defining the optimal design of the inflammatory bowel disease multidisciplinary team: results from a multicentre qualitative expert-based study.

4. Morar P, et al. BMJ, Frontline Gastroenterology 2015;6:290–297

5. The multidisciplinary team for management of inflammatory bowel diseases

6. C. Ricci et al Digestive and Liver Disease Volume 40, Supplement 2, July 2008, Pages S285-S288