How is psoriasis treated?

כיצד מטפלים בפסוריאזיס?


הטיפול בפסוריאזיס משתנה מאדם לאדם, ותלוי במספר רב של גורמים. בעת מתן הטיפול, נלקחים בחשבון חומרת המחלה, האזורים המעורבים, האם יש מעורבות של מפרקים, מחלות הרקע של המטופל/ת והתרופות הנוספות אותן הוא/היא נוטל/ת, וכמובן רצונותיו/ה
קיימים טיפולים מקומיים (קרמים ומשחות), יש גם טיפולים אחרים כתלות בחומרת המחלה כגון פוטותרפיה, תרופות מערכתיות שאינן ביולוגיות (תרופות הפועלות על כל הגוף), וגם תרופות ביולוגיות המכוונות לחלקים ספציפיים של מערכת החיסון הידועים כמעורבים בפסוריאזיס.

ניתן להקיש על הטיפולים שלהלן לקבלת מידע נוסף

רב חולי הפסוריאזיס סובלים ממחלה קלה בלבד, ויכולים להסתפק בטיפול מקומי, על ידי שימוש בקרמים, משחות או ג'לים. טיפולים אלה מבוססים בדרך כלל על סטרואידים, המקטינים את הפעילות הדלקתית המוגברת. לעיתים נעשה שימוש בנגזרות של ויטמין D ובתכשירים על בסיס זפת. להורדת הקשקשים נעשה שימוש בתכשירים המכילים חומצה סליצילית, חומצה אורית וחומצה לקטית. שימון תמידי של העור יכול לעזור למנוע את הופעת הקשקש.

טיפול המבוסס על אור אולטרה-סגול. לצורך טיפול זה יש לפנות ליחידות פוטותרפיה ייעודיות, כשקורס טיפולי נמשך בדרך כלל כחודשיים-שלושה, שבמהלכו מטופלים פעמיים-שלוש פעמים בשבוע. שיזוף בים המלח יכול לעזור גם הוא, אם כי יש להקפיד על שהייה נכונה ומוגבלת בשמש על מנת להימנע מסיבוכים, כגון כוויות שמש.

  • נגזרת של ויטמין A: מפחיתה את התחלקות התאים. אינה מיועדת לנשים בגיל הפריון בשל חשש לפגיעה בעובר עד 3 שנים לאחר הפסקת התרופה.
  • תרופות שמטרתן דיכוי מערכת החיסון שפעילה ביתר במחלה.
  • תרופה המעכבת אנזים הנקרא פוספודיאסטרז 4, ובכך מקטינה את הפעילות המוגברת של תאי מערכת החיסון בעור.

טיפולים חדשים יחסית, מכוונים ספציפית למסלולים הדלקתיים הפעילים ביתר בפסוריאזיס. טיפולים אלה, המכונים טיפולים ביולוגיים, ניתנים בזריקות תוך-וורידיות או תת-עוריות.

  • נוגדי TNF: ניתנים בזריקות תת-עוריות או תוך-וורידיות.
  • נוגד IL-12/23: ניתן בזריקות תת-עוריות
  • נוגדי IL-17: ניתנים בזריקות תת-עוריות
  • נוגדי IL-23: ניתנים בזריקות תת-עוריות

לטיפולים החדשים יותר, נוגדי IL-17 ונוגדי IL-23 מנגנון פעולה סלקטיבי שמוסיף לבטיחות ויעילות שלהם.

טפולים סיסטמיים בכדורים או בזריקות דורשים מעקב וטיפול על ידי רופאי עור, ושמורים למקרים הקשים יותר של המחלה, או לחולים שלא הגיבו לטיפולים אחרים כגון טיפולים מקומיים או פוטותרפיה.

החיים עם פסוריאזיס לא חייבים להיות מאבק יומיומי. מגוון רחב של טיפולים וטכניקות יכולים לעזור לך לאזן את התסמינים שלך. עליך לשוחח עם איש המקצוע הרפואי המטפל בך על האפשרויות העומדות בפניך.

אולי יעניין אותך

איך באפשרותי לעזור לעצמי?

מידע אודות האופן שבו באפשרותך לעזור לעצמך לנהל את מחלת הפסוריאזיס בחיי היומיום.

סוגים של פסוריאזיס
קיימים סוגים רבים ושונים של פסוריאזיס ומצבים קשורים, חלקם נפוצים יותר מאחרים.
אישה מחייכת
מה גורם לפסוריאזיס?
מידע על הגורמים האפשריים לפסוריאזיס.
מקורות

1.von Csiky-Sessoms and Lebwohl, What's new in psoriasis. Dermatol Clin. 2019 Apr;37(2):129-136
2.Mason et al., Persistence and effectiveness of non-biologic systemic therapies for moderate-severe psoriasis in adults: a systematic review. Br J Dermatol. 2019 Jan 10. doi: 10.1111/bjd.17625
3.Kaushik and Lebwohl. Psoriasis: Which therapy for which patient: psoriasis comorbidities and preferred systemic agents. J Am Acad Dermatol. 2019 Jan;80(1):27-40