תמר פפר גיק, RD, M.Sc. דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, המכון לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין.
נהוג לחלק את הרכב גופנו לשניים- מסת גוף רזה ומסת גוף שמן. מסת גוף רזה כוללת את השרירים, עצמות, אברים ורקמות שונות ומסת גוף שמן כוללת את כל רקמת השומן שאותה נהוג לחלק לשומן לבן וחום, השומן הלבן מחולק לשומן תת עורי ולשומן ביטני (ויסצראלי). במאמר זה נסקור את 3 הרכיבים של הרכב הגוף הנחקרים ביותר- מסת השומן, מסת השריר ומסת העצם.
הכלי שרובנו מכירים שבאמצעותו מודדים את הרכב הגוף הוא משקל ו BMI. מדדים אלו לא מאפשרים לנו לדעת מהו אחוז השומן בגוף האדם אבל משערים כי ערך BMI מוגבר או משקל גבוה נמצאים בקשר עם אחוז שומן גבוה. בשנים האחרונות יש חוסר הסכמה עם ההנחה הזו כיוון שמדדים אלו יכולים לבצע הערכה שגויה של הרכב הגוף, כלומר ייתכן ואדם יהיה בעל ערך BMI תקין אך מסת השריר שלו תהיה נמוכה ומסת השומן שלו יכולה להיות גבוהה.
ישנן מספר דרכים להעריך את אחוז השומן בגופנו, הדרך המדוייקת ביותר היא ע"י בדיקת DXA שמוכרת כבדיקה לצפיפות העצם. בבדיקה זו ניתן לקבל גם פילוח של הרכב הגוף ולקבל לא רק מידע בנוגע לצפיפות העצם אלא גם לגבי אחוזי השומן בגופו של הנבדק. בדיקה זו אינה מתבצעת בשגרה אלא רק במסגרת מחקרית. בנוסף קיימות דרכים עקיפות למדידת אחוז השומן בגופנו כאשר המוכרת והנפוצה ביותר היא בעזרת מוליכות חשמלית- של הגוף של הנבדק- ישנן משוואות שונות אשר מעריכות בקרוב את אחוז השומן, הכלי הזה פחות מדוייק וידוע כי הוא מבצע תת הערכה לאחוז השומן.
דרך נוספת היא ע"י הערכת הרכב הגוף בבדיקת הדמייה כמו CT או MRI, אך שיטות אלו אינן בשימוש נפוץ למרות השימוש הגבוה בבדיקות הדמייה בחולים עם מחלות מעי דלקתיות, מאחר ויש צורך בתוכנות ספציפיות שיוכלו לבצע את המדידה של אחוז השומן.
בעשורים האחרונים יש מגמת עלייה עולמית בשיעורי עודף משקל והשמנת יתר. המגמה הזו איננה פוסחת על חולים במחלות מעי דלקתיות ואף מקבילה לעליה בשכיחות של מחלות מעי דלקתיות בעשורים האחרונים. ממצאים ממספר מחקרי תצפית מצביעים על עליה בסיכון למחלת קרוהן בקרב אנשים עם השמנת יתר שהוגדרה ע"י BMI , קשר זה לא נמצא עם קוליטיס כיבית. נשאלת השאלה האם משקל עודף משפיע על מחלת המעי הדלקתית? ואם נדייק את השאלה- האם אחוז גבוה של רקמת שומן משפיע על מחלת המעי הדלקתית?