ההגדרה מהי זיקנה משתנה מעצם התארכות תוחלת החיים. עדין נהוג לראות גילאים מעל גיל 65 כנכללים בקבוצת הגיל המכונה "הגיל השלישי". תוחלת החיים הממוצעת ברוב המדינות המפותחות עוברת את גיל 80 בממוצע, כשנשים חוצות את גיל 83 וגברים את גיל 80. מכאן שתקופת הגיל המכונה ה"גיל השלישי" הולכת ומתארכת. תקופה זו הינה תקופה דינאמית במובן של ריבוי אירועי חיים: פרישה לגימלאות, שינויים ביולוגיים והופעת מחלות תלויות גיל, שינויים פיסיולוגים שעלולים להוביל לפגיעה בניידות וכמובן אובדנים בקרב המעגל החברתי. יחד עם זאת, אין לראות את הזקנה והדיכאון כגורל משותף. תפיסה שכזו היא חלק מסטיגמה הקרויה, בהקשר הזה, גילנות (Agism). הגיל המבוגר יכול להיות גיל המלווה בהתפתחות במישורים שונים, בהנאה, ניהול שעות פנאי, הגשמה עצמית וחיים תוססים.
דיכאון בגיל מבוגר אינו חלק נורמאלי מההזדקנות ולכן חשוב לזהות את הסימפטומים ולפנות לעזרה. מאמר זה נועד לתאר את התסמינים של דיכאון בגיל המבוגר ולספק דרכים לטפל בו.
דיכאון הוא הפרעה נפשית המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. דיכאון עלול לגרום סבל ומצוקה רבים ואף להוביל לתפקוד לקוי בחיי היומיום. דיכאון קליני מתרחש ב -7% מהאוכלוסייה המבוגרת הכללית. למרות שכיחותו הרבה יחסית, דיכאון בגיל המבוגר אינו מאובחן די צורכו ולכן גם מוביל לשיעורי טיפול נמוכים יחסית במסגרות טיפול ראשוני. לעתים קרובות קיימת נטייה להתעלם מהתסמינים ולא לטפל בהם, מכיוון שהם מופיעים יחד עם מחלות גופניות נוספות שמופיעות בגיל המבוגר ויכולות למסך את תסמיני הדיכאון או לייחס את התסמינים למחלה הגופנית עצמה.
אנשים מבוגרים הסובלים מדיכאון מתלוננים על תפקוד ירוד יותר בהשוואה לאנשים הסובלים ממצבים רפואיים כרוניים, לא פסיכיאטרים, כגון מחלת ריאות, יתר לחץ דם או סוכרת. כלומר נטל מחלת הדיכאון כבד בהר בה ממחלות שכיחות בגיל המבוגר. דיכאון משפיע על תפיסות הבריאות של האדם המבוגר ומוביל עמו תחושת חולי כללית.