מוקד הטיפול באדם המתמודד עם בעיה נפשית מרוכז באופן טבעי בו. אבל הרבה פעמים, אתם, בני המשפחה, זקוקים לסיוע לא פחות מהמתמודד. אתם רוצים ללמוד ממה סובל אהובכם, וכיצד לסייע לו או לפחות לא להזיק, ולפעמים גם אתם עצמכם זקוקים לעזרה נפשית. מאמר זה נועד לעשות "קצת סדר", ולעזור לכם בהתמודדות מורכבת זו.
ראשית חשוב לומר: לא קל לגלות שבן משפחה מתמודד עם הפרעה נפשית, בוודאי כשמדובר בהפרעה חמורה. אבל זה לא סוף העולם - וחשוב לשבור את מחסום הבושה, האשמה והפחד! איש לא בוחר לחלות ואיש לא אשם במחלתו. חשוב להתמקד בתקווה: כיום יש שורה ארוכה של טיפולים, שיחתיים ותרופתיים, שיכולים לעזור לאהובכם לנהל חיים תקינים ולתפקד באורח מיטבי. אבל דעו שדבר אחד בולט במחקרים כגורם חשוב מאוד בהבראה ובשיקום של יקירכם ודבר זה הוא... אתם! תמיכה משפחתית (וכן – הרבה אהבה) חשובים לא פחות ואולי יותר מתרופות...
מאת ד"ר אורן טנא - מנהל המרפאה לבריאות הנפש וסגן מנהל המערך הפסיכיאטרי, המרכז הרפואי תל אביב.
בכל משבר לאומי חריג, תהא זו מגיפה בינלאומית או חלילה מלחמה או שבר כלכלי, למשפחה של המטופל תפקיד משמעותי במיוחד. ראשית, ואולי הכי חשוב, בני המשפחה מבטיחים שהמתמודד לא לבד במשבר, שיש לו גב ומשענת. פעמים רבות על בני המשפחה לוודא (בעדינות) שהמתמודד מודע לכללי בטיחות הכרחיים, ומציית להם, שכן הם אלה שנדרשים לתווך למתמודד את המציאות החיצונית. חשוב לדעת: בעתות משבר דוגמת הקורונה, קל מאוד למתמודדים "לפול בין הכיסאות", להפסיק מעקב פסיכיאטרי ואף טיפול תרופתי. הפסקה זו, בתוספת הסטרס שמצב החירום גורם, עלולה להוביל מטופלים ליציאה מאיזון נפשי, עד לכדי צורך באשפוז! דווקא בעתות משבר, חשוב שבעתיים להקפיד על שגרת טיפול ומעקב – ולכם בני המשפחה עשוי להיות תפקיד מאוד חשוב בשמירת הרצף הטיפולי!
דיכאון הינה מחלה מאוד שכיחה הפוגעת בכ-15% מהאוכלוסייה. הציבור נוטה לקרוא לתופעה "דיכאון קליני" אך השם הרפואי הוא "דיכאון מג'ורי", והוא זה שמבדיל בין מחלת הדיכאון לבין נפילות מצב רוח טבעיות שיש לעתים לכולנו. דיכאון מג'ורי הוא לא "דיכי" שמופיע ליום או יומיים וחולף. זו הפרעה הנמשכת שבועיים לפחות (ובדרך כלל הרבה יותר), המתאפיינת בעצבות, באבדן היכולת ליהנות מדברים, בשינויים בשינה ובתיאבון, בתחושת חוסר ערך ואשמה, בפגיעה בריכוז ובקושי לקבל החלטות, באיטיות מוטורית או באי שקט ניכר, בחוסר אנרגיה עד מותשות מתמדת – ולפעמים גם במחשבות על מוות ואף בתוכניות להתאבד. אם אתם שמים לב שיקירכם מסתגר, חסר חשק, נראה עצוב, מתקשה לישון ולאכול (או שישן ואוכל הרבה יותר מהרגיל), חשוב לדבר עמו, לברר ולשאול בלי חשש, לשלומו. לפעמים "לא נעים לנו ", אבל אז אנחנו משאירים את האדם הסובל לבד עם מצוקתו. לכן חשוב לפתוח מרחב שיח, בעדינות ובזהירות, ולהבהיר שאתם בני המשפחה נמצאים שם עבור יקירכם, ושהוא לא ייאלץ להתמודד לבד. כמובן שאם המצב מתמשך וחמור, אינכם צריכים לתמוך בבן המשפחה לבד, וניתן לפנות עמו או להפנותו לעזרה מקצועית. חשוב לזכור: דיכאון היא מחלה קשה, ואף מסוכנת, אבל היא ברת טיפול! וטיפול עשוי להציל חיים.
בהחלט כן! לא כל מי שבדיכאון נכנס למיטה ולא יוצא ממנה כל היום. בהחלט יש כאלה הממשיכים לעבוד ולבצע את מטלות הבית כרגיל, גם שהם מדוכאים. אלא שהם מאבדים את שמחת החיים, ופועלים על אוטומט, בלי ליהנות מדבר ולפעמים בסבל גדול. גם זה דיכאון לכל דבר.