דיכאון בנשים סביב מעגל החיים

לנשים שכיחות כפולה לחוות דיכאון קליני במהלך חייהן בהשוואה לגברים. בין גיל 15 עד 54 השכיחות לחוות דיכאון לפחות פעם בחיים בגברים הנו כ- 12% בעוד שבנשים השכיחות עומדת על כ- 21%. התצפית כי לפני גיל ההתבגרות ואחרי גיל המעבר השכיחויות של דיכאון הנן כמעט זהות הובילה להיפותזה כי ההבדל בין המינים בשכיחויות של דיכאון קשורה באירועים הורמונליים ספציפיים לנשים, כגון התחלת המחזור, היריון ולידה וגיל המעבר1.

איך הורמונים משפיעים על הנפש?

"הורמונים" הנם קבוצת חומרים ביולוגים אשר נוצרים בגוף ואשר תפקידם הנו העברת "מסרים" מאיבר אחד לאיבר אחר דרך מחזור הדם לפי דרישת הגוף. הורמוני מין כגון אסטרוגן ופרוגסטרון מיוצרים בשחלות של האישה ומשפיעים על הרחם, אך גם על אברים אחרים כולל על תפקוד המוח. ואכן, להורמוני מין תפקיד חשוב מאוד בוויסות ושמירה על איזון של תפקודים מוחיים מגוונים, כגון, מצב רוח, דריכות וחרדה, קוגניציה, חשק מיני ועוד רבים אחרים.

לכן, אפילו שינויים רגילים ברמות של אסטרוגן או פרוגסטרון, כגון השינויים החלים סביב המחזור החודשי, מתבטאים בתגובות נפשיות המשתנות בהתאם לשלב במחזור האישה. שינויים הורמונליים מתונים לרוב לא גורמים לתגובות נפשיות יוצאות דופן בשל יכולת ההסתגלות הטבעית של מערכת העצבים. אולם, כאשר התנודות ההורמונליות הנן קיצוניות, כגון לאחר לידה או בגיל המעבר, ניתן יהיה לראות תגובות נפשיות חריגות. מצב זה של רגישות חריגה קשורה כנראה בשינויים ברמה הגנטית אשר יוצרים תגובות נפשיות מוגזמות לאותם גירויים הורמונליים נורמליים החלים בכל אישה.

לעיתים קרובות, אנו עדים למצבים בהם מצב לחץ / עומס רגשי כבד בשילוב עם אותה רגישות יתר הורמונלית יוצרים תגובה רגשית פתולוגית קשה. כך למשל בדיכאון לאחר לידה – הסטרס הגבוה וההתרגשות הטבעית אשר קיימים בזמן של ערעור ביולוגי על רקע אותה רגישות יתר הורמונלית, יוצרים משבר נפשי כגון דיכאון לאחר לידה. במאמר זה נדון במספר "תחנות הורמונליות" משמעותיות במהלך חיי אישה והשפעתן על היווצרות של דיכאון קליני.

אישה הסובלת מתסמונת קדם וויסתית
תסמונת דיספורית קדם וויסתית

נשים רבות חשות שינויים נפשיים וגופניים בתקופה שלפני המחזור החודשי. התופעה מוכרת בציבור הרחב בשם תסמונת קדם וסתית - PMS (Premenstrual (Syndrome.

שינויים נפשיים בהריון ולאחר לידה

תקופת ההיריון, הלידה ומשכב הלידה הן מהתקופות הדרמטיות ביותר בחייה של אישה ומשפיעה כמעט על כל אספקט בחייה של האישה, כולל מצבה הגופני, נפשי, ובין אישי.

אמא צעירה מחזיקה את התינוק שלה
דיכאון לאחר לידה

כ- 10% מהנשים יסבלו מדיכאון בשליש האחרון של ההיריון וכ- 10-15% מהנשים יסבלו מדיכאון שלאחר לידה.

נשים שהתנסו בתקופת "גיל המעבר" מכירות היטב את התסמינים הנפשיים הבולטים העשויים להופיע בתקופה זו
דיכאון בגיל המעבר

נשים שהתנסו בתקופת "גיל המעבר" מכירות היטב את התסמינים הנפשיים הבולטים העשויים להופיע בתקופה זו. לאחרונה הוכח כי לנשים אשר סבלו מדיכאון במהלך שנות הפוריות שלהן יש עליה ניכרת של עד פי שתיים בסיכוי לפתח דיכאון קליני חמור בתקופת גיל המעבר.

מיינדפולנס
בני משפחה
לשאלות לפסיכיאטר

הצטרפו לקהילה שלנו במדיה החברתית בכדי שתשארו מעודכנים

1.Reproductive hormone sensitivity and risk for depression across the female life cycle: A continuum of vulnerability? Claudio N. Soares, MD, PhD; Brook Zitek, DO J Psychiatry Neurosci 2008;33(4):331-43.

2.Premenstrual Dysphoric Disorder: Epidemiology and Treatment. Hantsoo L, Epperson CN. Curr Psychiatry Rep. 2015 Nov;17(11):87

3.ISPMD consensus on the management of premenstrual disorders Tracy Nevatte, Patrick Michael Shaughn O’Brien, Torbjorn Bäckström et al. Consensus Group of the International Society for Premenstrual Disorders Arch Womens Ment Health (2013) 16:279–291

4.Endocrine Factors in the Etiology of Postpartum Depression Miki Bloch, Robert C. Daly, and David R. Rubinow Comprehensive Psychiatry, Vol. 44, No. 3 ( May/June), 2003: pp 234-246

5.Psychiatric Medication Use in Pregnancy and Breastfeeding. Payne JL. Obstet Gynecol Clin North Am. 2021 Mar;48(1):131-149.

6.Hormonal Agents for the Treatment of Depression Associated with the Menopause. Herson M, Kulkarni J. Drugs Aging. 2022 Aug;39(8):607-618.

7.Pharmacotherapeutic approaches to treating depression during the perimenopause. Garay RP, Charpeaud T, Logan S, et al. Expert Opin Pharmacother. 2019 Oct;20(15):1837-1845