דיכאון הוא תופעה נפשית המלווה את האנושות מזה אלפי שנים, ומתוארת כבר בתנ"ך (המלך שאול למשל) ובכתבים היווניים העתיקים (כמרה שחורה). דיכאון מג'ורי מאופיין בתחושה של עצבות, חוסר תקווה, העדר אנרגיה ופגיעה בתפקוד, הפרעות בזיכרון ובריכוז, הפרעות שינה ועוד וקשור גם לתסמינים גופניים שונים ולהחמרה של תסמונות כאב. מדובר בהפרעה נפוצה מאוד וההערכה היא כי 5-10% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון מג'ורי בכל שנה.
קיימות מספר אפשרויות טיפוליות בדיכאון מג'ורי, החל מפסיכותרפיה בגישות שונות, טיפולים תרופתיים מגוונים הניתנים בטבליות לבליעה כגון: מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI), מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין (SNRI), נוגדי דיכאון טריציקליים (TCA), מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI), ותרופות המסייעות בייצור גלוטמט, וניתנות כתרסיס לטיפול בדיכאון עמיד, טיפולים לא תרופתיים כגון טיפול בנזעי חשמל וכיוונים מחקריים על טיפול באמצעות חומרים פסיכדליים. בנוסף, מקובל להתייחס אל דיכאון כהפרעה עם נטייה לחזרה במהלך החיים ובקרב קלינאים יש מאמץ למצוא דרכים למנוע את הישנות הדיכאון, באוכלוסייה שהחלימה מאפיזודה דיכאונית.
בשנות השבעים פיתח חוקר אמריקאי בשם ג'ון קבט-זין, שעסק עד אז בביולוגיה מולקולרית באוניברסיטה מובילה בבוסטון, אך לצד עיסוקו זה עסק גם ביוגה ובתרגול של זן בודהיזם, שיטה אותה הוא כינה "מיינדפולנס" ופרוטוקול טיפולי בשם MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), הוא החל את דרכו בטיפול במטופלים שסבלו מכאב כרוני, והוא הציע להם 8 מפגשים בני שעתיים, במהלכם הוא לימד 4 שיטות של מדיטציה, עם בקשה לתרגול יומיומי בבית. קבט-זין הצליח להנגיש ולהציע לקהל הרחב טכניקות עתיקות של תרגול, שעד אז נשמרו רק לאלו שלמדו והתאמנו במסגרות מדיטציה בודהיסטיות, וזאת באופן בהיר, קצר יחסית ומתאים כמעט לכל אחד. התוצאות היו מרשימות ביותר, והוא החל להציע את הקורס הזה גם לאנשים שסבלו מחרדה, לחץ ודיכאון. מתחילת שנות השמונים והלאה התפרסמו עשרות רבות של מאמרים מדעיים בתחום שהצביעו, בהתבסס על המחקרים שנעשו, על השפעות חיוביות מרשימות ביותר במדדים של דיכאון, חרדה ואיכות חיים. ממשיכי דרכו של קבט-זין פיתחו פרוטוקולים נוספים המבוססים על שיטתו, עם התאמות המיועדות באופן ספציפי לדיכאון, אובדנות ולמגוון רחב של הפרעות נפשיות אחרות. קבט-זין הגדיר מיינדפולנס כ"הבאה מכוונת של תשומת הלב אל הרגע הזה בצורה שהיא לא שיפוטית ולא תגובתית".
מההגדרה הזו של קבט-זין נובע מרחב גדול של תרגול המתייחס לקשיים ולאתגרים העומדים בפני האדם הסובל מדיכאון.
אחד המאפיינים הבולטים של דיכאון הוא דיבור וחשיבה בעלי אופי שלילי, שיפוטי וביקורתי כלפי עצמי. פיתוח של גישה מקבלת וביקורתית פחות כלפי עצמי עשויה להיות בעלת ערך רב במקרה כזה, ואימון במיינדפולנס מספק הזדמנויות חוזרות להתנסות, במהלך אימוני המדיטציה, בשמיטה של החשיבה התוקפנית כלפי עצמי לטובת שדה של חמלה וקבלה. כלפי עצמי, כלפי אחרים וכלפי העולם. מי שצובר ניסיון בתרגול מפתח ערנות גוברת כלפי הנטיות הביקורתיות והשיפוטיות. כאשר אנו ערים ומודעים יותר להופעתן של מחשבות כאלו, אנו יכולים בקלות רבה יותר להניח להן והתוצאה היא חופש. אנו נזכרים כי יש מוצא אחר מלבד להמשיך "לחפור" במחשבות מכאיבות ומזיקות וכי יש אפשרות לעצור, לנשום, להיות קשוב לרגע הזה וכי אין שום חובה להמשיך להסתחרר בחשיבה ביקורתית. למעשה אין שום חוק הקובע שעלינו להגיע לסיומה של אף מחשבה – כמה משחרר!
האפשרות להשתקע ברגע הזה מתוך סקרנות ואי ידיעה, חותרת תחת הנוקשות וראיית העתיד כשחור ורע, המאפיינים של החשיבה הדיכאונית, ופותחים אפשרות לפגישה אחרת עם העולם, מתוך סקרנות ופתיחות. אימון במיינדפולנס מעודד גמישות מחשבתית, ומסייע לצאת מתוך מצב של "טייס אוטומטי", מצב שבו, לכאורה, הכל מתנהל מעצמו, מבלי שנהיה נוכחים ומעורבים, מצב המביא לתחושה של ריקנות והעדר משמעות, אל עבר מצב של מעורבות סקרנית שיש בה חדוות הגילוי, פליאה וחיות של מסע. מטופלים רבים שהשתתפו בקורסים שהעברנו דיווחו על כך שהם החלו לשים לב לפרטים שעד כה לא הבחינו בהם, ובתוכם גם יופי, מחוות של טוב לב, התרגשות ומשמעות. מיינדפולנס מסייע להפוך חיים שהם מכוונים על ידי עשייה, Doing, לחוויה של נוכחות Being. אין הכוונה שאנחנו מפסיקים להיות פעילים ועושים, אלא שהעשייה נובעת מתוך מקום של נוכחות ושלווה, ולא מתוך לחץ וחרדה. מורה הזן שונריו סוזוקי כינה את הלך הרוח הזה בשם "תודעת המתחיל", אותה סקרנות וחדות הנובעת מכך שדברים הם חדשים, לא ידועים ואנחנו לא שוקעים לשחיקה ולתחושה שהכל כבר מוכר וידוע. אותה אנרגיה שיש בטיול בארץ אקזוטית ושונה. איך זה להסתכל בעיניים כאלו על הרחוב בו אנחנו גרים? מה עוד לא ראינו? למה לא שמנו לב? האם יש איזו התרגשות בכך? ערות?
חלק מרכזי מהאימון במיינדפולנס כולל החזרה של תשומת הלב אל הגוף. מטופלים הסובלים מדיכאון פעמים רבות אינם ערים למצב הגופני שלהם, או שחווים את גופם כמקור לכאב ואי נחת. מאפיין נוסף של דיכאון הוא עיסוק אינטנסיבי בחשיבה, בעיקר שלילית, ועלייה של מפלס החרדה בעקבות כך, כלומר התרחקות מהקרקע של הגוף אל אינפלציה של מחשבות וחרדות. אימון במיינדפולנס מסייע למתאמנים להפוך את הגוף למחסה ואמצעי לוויסות, רגיעה וקרקוע. הגוף שלנו, בעקבות האימון עשוי להיות מיכל גדול ויציב לתחושותינו והרגשותינו, חיבור לאדמה ואלטרנטיבה לעודפות של חשיבה. הגוף תמיד כאן, לא עסוק במחר או באתמול. נושם, נוכח.
חלק מרכזי מהאימון במיינדפולנס כולל החזרה של תשומת הלב אל הגוף. מטופלים הסובלים מדיכאון פעמים רבות אינם ערים למצב הגופני שלהם, או שחווים את גופם