הכירו את גברת כהן. היא בת 46, נשואה ואֵם לשניים. כבר חודשים אחדים שהיא אינה מרגישה כתמול שלשום. היא לא בדיוק עצובה, אבל היא מאוד מתקשה ליהנות מדברים מהם נהנתה בעבר. היא אינה ישנה טוב, מתעוררת ב-4:00 לפנות בוקר ללא שעון מעורר ואינה מצליחה להירדם מחדש. אין לה תיאבון והיא ירדה 3 ק"ג מבלי להתכוון. אין לה כוח לעשות כלום במשך היום, היא ממש צריכה להכריח את עצמה להתחיל פעולות. כשהיא סוף סוף מקימה את עצמה מהספה, היא זזה באיטיות, עד שילדיה אומרים לה: "אמא, נראה שאת פועלת ב'הילוך איטי'".
ממה סובלת גברת כהן?הרי אם נבחן את תלונותיה נראה שאף אחת מהן אינה "נפשית" (כמו עצבות, תחושות של חוסר ערך ואשמה או מחשבות אובדניות), אבל מתברר שהיא בהחלט סובלת מדיכאון. כאשר אדם מדוכא, הגוף שלו משדר אותות מצוקה, שיכולים להיות מגוונים. ה-DSM-5, ספר האבחנות של איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי, אמנם לא הכניס כאב כאחד מתשעת הקריטריונים לאבחון של דיכאון מג'ורי (דיכאון-רבא בעברית, או "קליני" בפי העם), אך כן הכליל ביניהם ארבעה תסמינים "גופניים" או "אובייקטיבים", מהם סובלת גב' כהן:
מה חשוב ללמוד מזה? שיש אנשים שאצלם מצוקה תתבטא דרך הגוף ולא בהכרח במלים או ברגשות, אבל זה לא אומר שהם לא בדיכאון, לעתים אפילו עמוק ומסוכן. ולא פחות חשוב: זה לא "הכול בראש של גב' כהן" - התסמינים שלה אמיתיים לחלוטין גם אם מקורם נפשי.
גב' כהן ואנשים הסובלים כמוה מדיכאון עם ביטוי "סומטי" מובהק (למדנו כבר שסומה זה גוף, ולכן סומטי = גופני), ימצאו את עצמם פעמים רבות נודדים בין רופאים שונים - רופאי משפחה, כאב, ראומטולוגים, נוירולוגים - בעוד האבחנה הבסיסית שלהם מוחמצת. בכל אבחנה של דיכאון חשוב אומנם לשלול מצבים גופניים שונים שיכולים לייצר מצבים דמויי דיכאון או להחמירם, אבל בסופו של דבר חשוב אפילו יותר לאבחן את קיומה של מחלת הדיכאון כשהיא נמצאת, כי מדובר במחלה מסוכנת ומאמללת - אבל ניתנת לטיפול!
בכל מקרה של חשד לדיכאון אצלכם או אצל מי בסביבתכם שוחחו על כך עם הרופא המטפל. פנו לעזרה. אל תישארו לבד עם דיכאון!