על פסיכוסומטיקה

האם כאב קשור לדיכאון?

מר ישראלי הוא אלמן בן 74. כל חייו סבל מהגב, אבל לאחרונה, מאז פטירת אשתו, כאבי הגב הפכו למשַׁתקים. צילומים שביצע הראו שלמר ישראלי פריצת דיסק ישנה, שלא השתנתה מצילומים קודמים... אז מה קרה כעת?

כאב הוא חוויה אנושית שכל אדם מכיר. אולי תתפלאו לדעת, אבל ההגדרות לכאב מרובות כמעט בכל השפות והתרבויות, ויש סוגים רבים ושונים של כאבים, ממשהו חד ושורף, דרך עמום ודוקר, חם או קר, לא נוח או בלתי נסבל, מגביל או משתק, ועוד ועוד. אבל הקשר בין כל סוגי הכאב לבין הפרעות נפשיות ובראשן דיכאון הוא ברור וחד משמעי! מחקרים מראים שכאבים ובמיוחד כרוניים (כאלה הנמשכים מעל 3 חודשים) מופיעים כמעט בשני שלישים מבין המתלוננים על תסמיני דיכאון!

הבעיה היא שבקרוב למחצית מהלוקים בתסמונות כאב למיניהן, הדיכאון הנמצא מתחת לפני השטח אינו מאובחן ואינו מטופל, וזאת אף-על-פי שמחקרים הראו שדווקא סוג דיכאון זה לעתים עמיד יותר לטיפול, ומביא את המטופלים לפנות לגורמים רפואיים שונים!

אילו היו שואלים את מר ישראלי, הוא היה אומר שמעבר לכאב הגב המשתק, הוא מרגיש אבוד ועצוב מאז מות אשתו. הוא חש אשמה על שהיא מתה לפניו וחסר ערך במצבו הנוכחי. אפילו עברו בו מחשבות שעדיף לו להצטרף אליה. אם הדיכאון של מר ישראלי היה מאובחן ומטופל, יש סבירות גבוהה לכך שגם כאבי הגב שלו היו מוקלים.

לכן חשוב לזכור - כאב כרוני יכול להיות סמן של דיכאון ותוצאה שלו. אבחון וטיפול נכון יכולים להציל חיים.