תקופת ההיריון, הלידה ומשכב הלידה הן מהתקופות הדרמטיות ביותר בחייה של אישה ומשפיעה כ מעט על כל אספקט בחייה של האישה, כולל מצבה הגופני, נפשי, ובין אישי. עוצמת השינויים ומידת השפעתם על האישה הינם אינדיבידואלים ותלויים בגורמים רבים ושונים. נתאר בקצרה את השינויים העלולים להשפיע על מצבה הנפשי של האישה במהלך ההיריון ולאחר הלידה:
השינויים הגופניים הבולטים ביותר החלים בתקופה זו הם השינויים ההורמונאליים. הורמוני המין הנשיים, עולים לרמות הגבוהות פי עשרות (פרוגסטרון) עד מאות (אסטרוגן) מהרמות אליהן נ חשפת האישה בשגרת חייה. מייד לאחר הלידה צונחות רמות ההורמונים באופן חד לרמות נמוכות מהנורמה ובהמשך מתאזנות חזרה. השינויים הקיצוניים ברמת הורמוני המין בהיריון ובעיקר לאחר הלידה יכולים "לערער" באופן ניכר את הוויסות הרגשי ולגרום לסימפטומים נפשיים. מידת התגובה לשינויים ההורמונאליים היא אינדיבידואלית ומשתנה בין אישה לאישה ונעה בין חוסר תגובה לתנודות קלות במצב הרוח או חרדה קלה, ועד דיכאון קליני4.
ההיריון המתפתח מציף אצל האישה סוגיות נפשיות רבות ומורכבות בבת אחת. לחלקן האישה מודעת ולחלקן הגדול לא. גם כאן, סוג ועוצמת התהליכים הנפשיים שההיריון יעורר משתנה בין אישה לאישה ותלוי בגורמים רבים כגון קשריה של האישה עם הדמויות המשמעותיות בחייה בילדותה שלה, דימויה העצמי, טראומות או משברי ם בעבר, משאלות ופנטזיות, הקשר הזוגי, מערכות תמיכה ועוד. במידה וקיימים קונפליקטים משמעותיים התעוררים בתקופה זו אשר לא מקבלים מענה או פתרון סביר, יכול להתפתח דיכאון קליני.
ההיריון והלידה מציפים קשיים רבים גם בסביבת האישה. הן בשל התמודדויות מעשיות חדשות והן בשל מצבים של אי התאמה בין תפקוד וצרכי האם לציפיות ותמיכת הסביבה. לידת התינוק מציפה שאלות קיומיות כמו מצב כלכלי, פרנסה, מקום מגורים, זמן פנוי, מקורות תמיכה ועוד. תהליך הכניסה לאימהות הינו תהליך מורכב וכרוך לעיתים באמביולנציה ורגשות שליליים, שביטויים אינו מקבל לגיטימציה חברתית. בנוסף, אצל האם המודרנית שבנוסף לתפקידה כאם וכאישה, חונכה ולקחה על עצמה גם תפקידים כמו קריירה, פרנסה, תרבות פנאי וכד', עולה הציפייה להתמסרות לתינוק, בנוסף לחזרה מהירה לכל תפקידיה האחרים. העדר "אימהות אינסטנט" מעורר חרדה ותחושות של "לא בסדר" אצל האם.
למרות כל האמור, הרוב הגדול של הנשים יעברו תהליך זה בלי לפתח תסמינים נפשיים או יפתחו תסמינים קלים בלבד איתם יצליחו להתמודד בעזרת מקורות התמיכה האישיים והסביבתיים. במצב בו האישה מדווחת על חווית סבל סובייקטיבי רב, או, כאשר מצבה הנפשי מביא לפגיעה ניכרת בתפקודה או אז יש לשאוף לאבחון וטיפול. התסמונות הקליניות הקיימות בהריון ולאחר הלידה מגוונות בהמשך נדון בהרחבה בנושא של דיכאון לאח ר לידה בלבד.
4.Endocrine Factors in the Etiology of Postpartum Depression Miki Bloch, Robert C. Daly, and David R. Rubinow Comprehensive Psychiatry, Vol. 44, No. 3 (May/June), 2003: pp 234-246