דיכאון לאחר לידה

כ- 10% מהנשים יסבלו מדיכאון בשליש האחרון של ההיריון וכ- 10-15% מהנשים יסבלו מדיכאון שלאחר לידה. חלק מהתסמינים של דיכאון לאחר לידה "דומים" לתחושות הנורמאליות שהאישה חווה לאחר לידה כגון עייפות, שינויים בתיאבון ובשינה, אי שקט, וירידה בריכוז בעיקר בנושאים שאינם קשורים לתינוק ולכן חשוב שתעשה אבחנה על ידי גורם מקצועי.

הסימנים הקליניים הבסיסיים והעיקריים הינם עצבות הקיימת רוב הזמן, ללא סיבה נראית לעין, והיעדר הנאה כמו בעבר, היעדר הנאה מהטיפול בתינוק וירידה בחשק ליזום פעילויות. סימנים אופייניים נוספים יכולים לכלול חלק או את כל הנ"ל:

קושי להירדם (או יקיצה לאחר שינה קצרה) גם כאשר התינוק ישן

קושי להירדם (או יקיצה לאחר שינה קצרה) גם כאשר התינוק ישן

תיאבון ירוד והיעדר הנאה מאוכל

תיאבון ירוד והיעדר הנאה מאוכל

חוסר אנרגיה ועייפות, או לחילופין אי שקט וקושי לשבת במקום אחד

חוסר אנרגיה ועייפות, או לחילופין אי שקט וקושי לשבת במקום אחד

ירידה בערך העצמי, תחושות של אכזבה מעצמה, או אשמה

ירידה בערך העצמי, תחושות של אכזבה מעצמה, או אשמה. (כגון- אמא לא מספיק טובה וכו.)

קושי להתרכז בפעילויות שונות, שכחה, פיזור דעת או קושי לקבל החלטות

קושי להתרכז בפעילויות שונות, שכחה, פיזור דעת או קושי לקבל החלטות.

דאגה מוגזמת מדברים רבים

דאגה מוגזמת מדברים רבים

תחושות של ייאוש וחוסר טעם בחיים

תחושות של ייאוש וחוסר טעם בחיים

טיפול פסיכולוגי

מטרת הטיפול לזהות את מכלול הגורמים הנפשיים והסביבתיים שתרמו להתפתחות הדיכאון וסיוע בהתמודדות איתם כגון גיוס מקורות התמיכה של היולדת. הטיפול הפסיכולוגי ניתן לעיתים ללא תרופות כאשר הדיכאון קל עד בינוני, והאישה מגלה מוטיבציה וכוחות לשינוי. לעיתים יש צורך בטיפול משולב אם -תינוק (טיפול דיאדי) כאשר אותרו קשיים בטיפול או ביצירת הקשר עם התינוק או טיפול משפחתי- כאשר אותרו קשיים בקשר הזוגי או בתפקוד המשפחתי.

טיפול תרופתי

מאז התפתחות התרופות נוגדות הדיכאון והחרדה מהדור החדש (מווסתות סרוטונין (מקבוצת ה- SSRI ואחרות), הטיפול התרופתי בדיכאון נהיה קל ובטוח יותר. בנוסף, חלק מהתרופות נבדקו ונמצאו בטוחות יחסית כשניתנו באופן הנכון גם בהנקה5. הטיפול ניתן במצבים של דיכאון בינוני עד קשה ובכל מצב בו הרופא מתרשם מסיכון לאם או לתינוק. השיפור מתחיל כעבור 2-4 שבועות וממשיך בהדרגה בשבועות שאח"כ. מומלץ להמשיך טיפול זה במשך עד כשנה וללוותו בטיפול פסיכולוגי. ניתן גם להוסיף לפי הצורך טיפול להפרעות בשינה והורדת מצבי חרדה. לעיתים, כאשר הדיכאון לא מגיב בצורה מספקת לטיפול תרופתי סטנדרטי נתייחס למצב זה כ"דיכאון עמיד". אז יש צורך להשתמש בגישות פרמקולוגיות מתקדמות, חלקן תרופתיות ותיקות, או חדשניות יותר הניתנות במשאף, ועד כדי אשפוז וטיפול בנזעי חשמל במקרים קיצוניים.

סוגיה משמעותית העולה לעיתים קרובות בבואנו לטפל במצבים אילו היא סוגיית ההנקה. למרות המעלות הרבות של הנקה, ההנקה עלולה לעיתים להוות דווקא טריגר להתפתחות הדיכאון בהם האם נתקלת בקשיים סביב ההנקה ועקב כך חווה אשמה או כישלון, כאשר ההנקה מונעת מהאישה לישון באופן מספק, או בשל דחיית הופעת מחזור סדיר. במצבים אילו יש לשקול להמליץ על הפסקת הנקה תוך ליווי ומתן לגיטימציה. במרבית הפעמים, תוך מתן הדרכה נכונה, ניתן להמשיך ולהניק בבטחה תוך כדי לקיחת הטיפול בתרופות.

הצטרפו לקהילה שלנו במדיה החברתית בכדי שתשארו מעודכנים

5.Psychiatric Medication Use in Pregnancy and Breastfeeding. Payne JL. Obstet Gynecol Clin North Am. 2021 Mar;48(1):131-149.